OSM/IN DECISION

Standard: EN 60669-2-1:2002/A1 |Sub Sheet N°; OSM/IN 285
clause: [101.1.1.2

Subject: Abnormal conditions Key - associated Meeting N°: |26 (2016)
words: | fse, overload, T
abnormal nquiry- 2016 (Inq)-

conditions

Question:

Electronic switch without incorporated temperature-limiting device and without incorporated fuse as
mentioned in EN 60669-2-1:2002/A1, sub-clause 101.1.1.2.

Manufacturer specified in the instructions for use the protective device (fuse complying with IEC 60127) to
protect electronic switch.

How to properly define test current according to sub-clause 101.1.1.2 for constructions 1 and 2 as
described below?

Do you consider requirement of sub-clause 101.1.1.2 in a way to apply factor 2,1 of declared associated
fuse or you consider the value of fuse in the installation which is rated in worst case 16 A?

Example of construction 1:

Manufacturer specifies directly associated fuse F1.6A/250V to be inserted in the circuit to protect
electronic switch. Fuse is inserted in the circuit according to the instructions for use in the installation box.

Dimmer (1M) + fuse in a separate housing (1M):

Example of construction 2:

Electronic switch consists of two independent electromechanical switches — relays. Electronic switch is
inserted as an upgrade of mechanical switches to remotely controlled switches.

Manufacturer specifies in the instructions for use two directly associated fuses T4A/250V to be inserted in
the circuit to protect electronic switch (e.g. pattern No.1 + pattern No. 1). Fuse is inserted in the circuit
inside the installation box in a quick fit connector.

Page 1 of 3



OSM/IN DECISION

Standard: EN 60669-2-1:2002/A1 |Sub Sheet N°; OSM/IN 285
clause: [101.1.1.2

Subject: Abnormal conditions Key - associated Meeting N°: |26 (2016)
words: | fse, overload, nauin | OSMINRG.138
abnormal nquiry- (Inq)-
. _2016
conditions

Electrical wstallation imaisl be prodécied by difecly
assotiatid over cirtend profecticn fuse 48, GG of Times
Ing T. rotwd Breaddng copscity 15000 (ESKA SZE.T23)
mast be wad sccording o wiing disgram to schieve
appropriate overiond profection of the module
Electrical dlngrnm ZINAC

Notes for the diagram:

N Meudral lead

L Live head

ot Chilput for slecirical deesen no |

Gt Oulpul lor slsctreal divess na 2

7] Ingut for paitch o corol dsinead demate re 2
n Inpust for wwich lo conind sdecincal devics ro 1

Proposal:

Consider requirement of sub-clause 101.1.1.2 in a way to apply factor 2,1 of declared associated fuse
Construction 1: Test current according to sub-clause 101.1.1.2 is 2,1 x 1,6A = 3,36 A

Construction 2: Test current according to sub-clause 101.1.1.2 is 2,1 x 4A = 8,4 A.

Explanatory Notes:
1) Proposal of calculation of test current is accepted for specified associated fuse.
2) Both constructions are acceptable under the following conditions:

- In both constructions 1 and 2 the required fuse(s) and fuse-holder(s) shall be considered as a part
of the switch.

- The required fuse(s) shall be provided by the manufacturer and the usage shall be described in
the manual.

- Clause 9

This clause is applicable including the required fuse(s). Especially for construction 2 a special wall-box
may be required.
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- Clause 10

Protection against electric shock respectively clause 10.101 may be applicable.

- Clause 12

The requirements for external wiring shall be taken over to the fuse-holder.

Requirements of clause 12 Terminals, shall be applicable for the external terminals of the fuse holder.

- Clause 101.1.1.2

Temperature limits are applicable for the switch including the fuse-holders and the internal wiring between
the fuse-holder and the switch.

- Clause 102.2

The fuse and fuse-holder shall be according to clause 102.2 and shall correspond to IEC 60127.

Page 3 of 3



